söndag 14 februari 2016

Pankopanerad fisktacos med syrlig sallad, avocado, chillimajonäs & syrad rödlök


Idag var det alla hjärtans dag. Vi hade varit nere i Borås och firat mammsen som fyllt 70 år. Alla var samlade: David & Danni, Frida & Niclas med familj och såklart vi också. Pappa hade förberett en middag på resturang Oliven i Borås så det var en väldigt trevlig helg. På söndag bar det hem igen och pappa körde ner oss till tåget.
Tjejerna vinkar till farfar på Borås centralstation.
På tåget upp frågar vi tjejerna om vi ska bjuda in någon på middag. - Maja ropar Billie, så Billie skickar ett MMS till Maja och frågar om Maja vill komma på middag. Efter svar börjar jag fundera på vad vi ska äta. Vi är beräknade att komma upp vid 16-tiden, men SJ's världsbild betyder det 17-tiden, så det måste bli något enkelt. Något som känns ganska lätt också. Jag gick snabbt igenom i huvudet vad vi hade i frysen och kom på att vi hade lite torsk. Fisk tacos kändes perfekt! Dessutom har jag lovat Maria att det ska komma mer än bara kötträtter, så håll tillg. Trasan hörde av sig till Maja och bad henne köpa med koriander och tortillabröd.

Väl inne på centralen stannar vi till vid Coop för att köpa Panko, avocado och chilli. Sedan var det bara att styra mot taxizonen. När vi kom hem var Billie på ett strålande humör och ville göra fint för Maja.
Billie gör det mysigt
Jag kan varmt rekommendera fisk tacos. Det är ganska enkelt, känns väldigt fräscht och kan varieras i oändlighet med både tillbehör, olika tillagningar och sorter av fisken.

Tid: ca 30 min

Ingredienser


400 g torsk
400 g Savoykål (ca 1/2 huvud)
2 gullökar, små
1 hel kruka koriander
1-2 klyftor vitlök
2 chilifrukter
2 limefrukter
2 rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
3 dl Majonäs
3-4 msk Sriracha chili sås (finns på asiatiska avdelningen i affären)
3 msk Olivolja med citron
Matolja till stekning
Flingsalt
Svart peppar

Panering

Panko
Mjöl
2 st ägg


Till servering

2 st avocado
Chilimajonäs
Tortillabröd

Taco-time!

Börja med att syra rödlöken i en 1-2-3 lag. Typ den enda lagen man någonsin behöver (ska) kunna för inläggning. Det är 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Sedan tycker jag man gott kan dra några varv med pepparkvarnen också. Sedan är det bara att röra tills sockret lösts upp och slänga i vad man nu vill syra. I detta fall rödlök. Älskar det! Jag fick god hjälp av Billie att röra ihop lagen medan jag skivade rödlöken tunt i mandolinen. Har man ingen mandolin går det lika bra med kniven. Tycker egentligen det är fusk med mandolin, men jag var lite lat. Plus att jag ville visa Billie vad en mandolin var. När hon blir sju lovade jag att hon skulle få prova.
Billie fixar 1-2-3 lagen

Sedan är det bara att vända ner rödlöken i lagen och ställa det kallt, helst i ca 1h innan servering. Nu vidare till den syrliga salladen!
Skär bort den tjocka stjälken i bladet.

Ta loss blad för blad från Savoykålet och skär bort den tjocka stjälken på bladet. Det kan annars bli lite beskt, speciellt eftersom det inte ska tillagas utan ätas så som vår herre skapat det. Sedan strimlar man kålet och löken i tunna fina strimlor och lägger det i en skål.

Dela chilifrukten på mitten, ta en tesked och skrapa ur kärnorna och hacka den sedan. Den åker ner tillsammans med löken och kålet. Nu ska du riva vitlöksklyftorna alternativt tar du bara en klyfta och river för att blanda i salladen. Jag föreslår att du börjar med en först för att se så det inte blir för starkt.
Nu börjar det dofta koriander och citrus i köket. - Fräscht!
Ta ett rivjärn och riv zest från limefrukten över kålblandningen. Dela sedan limen och pressa all saft över blandningen. Häll över 3 msk olivolja, jag hade en variant som var smaksatt med citron. Avsluta sedan med några nypor flingsalt och några varv på pepparkvarnen. Blanda allt med händerna och smaka av!
Det är samma chilimajonäs som jag har i mitt Spicy Tuna recept
Chilimajonäsen kan nog inte klassas som ett recept, om man inte vill göra majonäsen från grunden såklart. Men det fanns det inte tid för idag. Det är bara att röra ihop majonäs tillsammans med Sriracha chili sås, jag hade typ 2-3 msk till 3 dl majonäs. Det beror på hur mycket hetta man vill ha, det är bara att smaka av efter eget tycke.

Skär upp avocadon, hacka lite chili över och pressa lite lime saft över. - Done!
Det behöver inte vara finfisk över fiskdisken, speciellt inte om man vill göra en enkel tacosrätt. Jag körde med Willy's extrapris på torsk som vi hade i frysen.
Så till huvudnumret, fisken. Torka av den med hushållspapper och skär den i ojämna bitar. Det ser lite trevligare ut med variation på fisken tycker jag. Salta dem.

Vispa äggen i en skål, Pankon i en annan och häll upp mjölet i ytterligare en skål. Ett tips är att använda lite större plastburkar, typ som man har matlådor i. Några med lite högre kant, så blir det inte så grisigt i köket. Sedan vänder du fiskbitarna i mjölet först, därefter äggen och till sist i Panko.

Hetta upp en panna på medel-hög värme och häl i olja, lägg i fiskbitarna. Inte alla på en gång utan ta några i taget. Vänd på dem när de är gyllenbruna, typ 1-2 min på varje sida. Det beror lite på hur tjocka bitarna är.
McDonald's nuggets, släng er i väggen!
De ska se oemotståndliga, gyllen och krispiga ut! Servera dem direkt när de är klara.
Lägg upp det så det blir inbjudande att dyka in i maten. Inspirera till att gästerna gör fina taco-wraps så att de verkligen uppskattar varje ingrediens.
Ställ upp mitt på bordet så att alla når. Dimma ljuset och ta fram ett gäng kalla öl ur kylen. Både Trasan och Maja sa att det var sjukt gott.

"Bättre än på resturang", sa Maja. "Bland det bästa du gjort", sa Trasan. Så jag kan bara uppmuntra alla svenska folkhem där ute att testa en annan fredagstaco än ni brukar. Överraska din fru, flickvän, sambo eller date med min fisktaco och you might get lucky tonight ;)!

1 kommentar:

  1. Hej! Blev tipsad om din inspirerande blogg! Hittar dock inga kontaktuppgifter. Läs mer på min länk; http://www.foodfolder.se/foodfolder/soker-inspiratorer/

    SvaraRadera