söndag 6 mars 2016

Biff Rydberg med Senapsmousse


Söndag och kissväder ute, så man vill göra allt för att inte behöva gå ut. Det var kvar en stor bit från ryggbiffen i lördags, vilket ju passar ypperligt till en Biff Rydberg. Efter en snabb inventering i kylen inser jag att jag har allt utom persilja. Det är självklart godare med oxfilé, men det känns samtidigt som det är lite att förstöra så fint kött. Man kan egentligen ha vilket kött som helst, så det är en perfekt rest-rätt! Det fina är att det dessutom bara tar 20 min.

Ingredienser

Tid: ca 20 min

300g Ryggbiff (eller annat kött du har kvar hemma)
2st Gullökar
3-4st Potatisar per person
2st Vitlöksklyftor
Smör
Matolja
2st äggulor till servering
Persilja till servering

Senapsmousse
Ingredienserna är för två

1 dl grädde
1,5 msk socker
2 msk Coleman's senapspulver
2 msk senapsfrön, mörk
Svartpeppar
Ev färskriven pepparrot

Så här började det. En köttbit kvar sedan tidigare middag, 2 lökar och lite potatis. Börja med att hacka allt i ca 1 cm stora bitar. Det viktiga är att det är ungefär lika stora bitar. Sätt på ugnen på 100°C.

Det bör se ut ungefär så här när du är klar!

Nu är det dags för senapsmoussen, så den hinner sätta sig lite i kylen. Vispa grädde och socker tills den börjar bli fast. Då har du i senapspulver, senapsfrö och lite färskriven pepparrot. Ta några varv på pepparkvarnen och fortsätt sedan att vispa tills den blivit lika fast som du vanligen brukar vispa grädde. Smaka av, vill du ha mer hetta har du i lite mer senapspulver.

Typ så här ska det se ut när du är klar. Sedan sätter du in den i kylen så den får sätta sig lite.

I med en rejäl klick smör och olja i pannan, krossa två vitlöksklyftor och släng ner så det får fräsa med smöret och oljan. Salta och peppra.

När smöret tystnar åker potatisen i och steks tills den är gyllenbrun.

Lägg potatisen i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen så den hålls varm.

Sedan gör du samma procedur med köttet. Tänk på att inte köra det för länge så det blir torrt. Det räcker med 1,5 - 2 min tycker jag. Men det är ju en smaksak. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in tillsammans med potatisen.

Exakt likadant med löken, fast på medelvärme så den blir blank, fin och får lite färg.

Medan löken gottar sig i pannan kan du passa på att diska, så kan du njuta mer av maten sen.

Sedan lägger du upp kött, lök och potatis i varsina rader bredvid varandra. Ta ett ägg, knäck det och separera äggulan. Ställ ägget i mitten. Ta två matskedar och skölj under varmt vatten så blir det enklare att forma en fin liten klutt av senapsmoussen som sedan försiktigt läggs på köttet. Har du persilja hemma, strö det över rätten, dra några varv på pepparkvarnen och strö lite flingsalt över.

- Voilá Biff Rydberg på 20 min!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar