söndag 20 mars 2016

Jordärtskockssoppa med smörstekt äpple, purjolök & tryffelolja

Lyxigt, men ändå så enkelt. Det enda meckiga är faktiskt att skala jordärtskockorna! Resten är busenkelt, men är ändå lyxigt - och billigt! More bang for the buck helt enkelt.

Ingredienser

Tid: 30 min

Soppan
800g jordärtskocka
4 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
vatten

Topping
20 cm purjolök
2 små röda äpplen
2 tsk mörkt muscavadosocker
smör
salt
tryffelolja


  1. Skala jordärtskockorna
  2. Skär ner dem i 2 cm stora bitar
  3. Koka tillsammans med grädden i ca 15 min

När de mjuknat mixar du soppan slät med en stavmixer. Skvätt i äppelcidervinäger och smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka på plattan och späd med vatten till önskad konsistens.

Skär äpplena runt kärnhuset och tärna dem. Hacka purjolök och ha i en rejäl klick smör i pannan. Sedan fräser du äpplen tillsammans med löken. När de börjat få färg strör du över muscavadosockret och rör runt så att sockret smälter och karamelliseras.

Häll upp soppan, toppa med äpple och purjolöken. Droppa ett pärlband av tryffelolja över och runt toppingen och avsluta med ett varv på pepparkvarnen.

Ta emot stående ovationer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar