söndag 20 mars 2016

Marias örtpenslade Portabello & Chèvre på Polenta och sotad paprika

Denna rätt är tillägnad härliga Maria, som är vegetarian. Hon har varit på mig om att det är för lite vegetariska rätter i bloggen. Så därför bjöd jag henne, Maja, Daniel och Trasan på en 10-rätters, helt vegetarisk, middag. Middagen kulminerade i denna rätt.

Ingredienser

Tid: 1,5h (1h förberedelse)
Antal: 6 st

6 stora portobello svampar
2 röda paprikor, stora
6 skivor chèvre, ca 1 cm tjocka. (Köp över disk så får du dem skivade direkt)
Tapenade
Pesto
havssalt
svartpeppar
Pinjekärnor
Honung

Polenta
1l grönsaksbuljong
4 dl polenta
50 gr parmesanost
Salt
Peppar

Örtolja
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika


Koka upp buljong

Häll i polentan under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills gröten är helt slät, då sänker du värmen och låter det småputtra i 7-8 minuter, rör ofta.
Dra kastrullen från värmen och rör ner parmesanost. Krydda med salt, mycket salt, och peppar så att polentan får rejäl bra smak.


Bred ut polentan, 2-3 cm tjock, på ett stort vattensköljt fat/plåt eller bricka. Jag använde en blöt sillikonmatta på en skärbräda. Det viktiga är storleken och att polentan inte fastnar.

Släta till ytan genom att fukta ytan på polentasmeten, lägg på fuktad plastfolie och kavla lite lätt.
Låt polentan stelna i kyl någon timme. Är det som nu, kan du ställa ut den.

Under tiden kan du blanda ihop örtoljan så den får stå och dra lite. 

Sätt ugnen på 150°C

Nu lägger du in chèvreosten på en plåt så osten får mjukna (ca 10 min)

Stansa ut runda skivor ur degen. Antingen om du har en stansmall eller som jag gjorde, ett glas som jag hela tiden fuktade kanterna på. Det viktiga är att den ska täcka diametern på svampen.

Pensla polentan på båda sidorna och stek den i grillpanna eller kör den på grillen så du får fina grillränder på den. Ställ in i ugnen , längst ner, tillsammans med osten så den håller sig varm.

Filea paprikan så du får skivor som kan täcka polentan. Se till att svampens fot inte är längre är hatten, så du får en jämn stekyta.

Pensla svamp och paprika och stek i grillpanna eller på grillen. De ska se sotade ut när de är klara.

Sedan monterar du rätten:
  1. Bred tapenade och pesto på en skiva polenta
  2. Lägg på en skiva paprika med framsidan uppåt
  3. Lägg på svampen
  4. Lägg på en skiva chèvre
  5. Ringla örtolja över din kreation
  6. Ringla lite olja över osten
  7. Flingsalt
  8. Ett varv på pepparkvarnen
  9. Toppa med rostade pinjkärnor (Marias förslag)
- Marias örtpenslade Portabello & Chèvre på Polenta och sotad paprika! 

1 kommentar: