lördag 5 mars 2016

Helstekt rygg biff med cherie potatis & portvinssås


Idag var det bara jag och Trasan som hade mello-kväll, tjejerna är i Åre med sin mamma och hennes sambo. Jag fick sjukt gulliga bilder på dem när de åkte och fick diplom från Snögubbarna. I kväll var faktiskt första gången vi såg på årets version. Måste böja mig att hålla med alla motståndare till festivalen. - Det är inte så bra. I alla fall är det inte längre vad det var. Schlager som genre gav för länge sedan vika för melodifestivalen och nu har melodi fått ge vika för att enbart vara festival kvar. Eller också är det bara jag so börjar bli gammal.

Jag sket i det och kollade in i kylen för att se vad som fanns att jobba med. Ryggbiff, mitt andra favoritkött efter oxfilé. Tyvärr åt vi oxfilé igår, vilket gör det svårt för ryggbiffen att få en ärlig chans. Den smörigt mjälla oxfilén ligger fortfarande kvar i minnet. Sedan var frågan vad vi skulle ha för tillbehör. Får syn på en påse med cherie potatis, som brukar bli supergod om man förkokar och sedan steker den. I barskåpet hittade jag en flaska portvin som jag ryckte till mig och sedan var det bara att åka!

Ingredienser

Ryggbiff
500 g ryggbiff
3 klyftor vitlök
Några kvistar färsk timjan
Salt
Peppar
Paprikapulver
Chilli flakes
Olivolja
Smör

Portvinsås
4 dl oxbuljong
1 dl portvin
1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk mörkt muscavadosockera
Balsamvinäger
Salt
Vitpeppar

Honungsvinägrette
1 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
Salt
Peppar

Tillbehör
Cheri potatis

Sätt ugnen på 175°C. Börja med att torka av köttet. Salta och peppra köttet ordentligt massera och klappa in det i köttet

Smaksätt köttet med resterande kryddor och massera in det ordentligt. Dofta på köttet så känner du om det är rätt balanserat. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och lägg dem åt sidan.

Hetta upp en stekpanna ordentligt och häll i olja och en rejäl klick smör. Om du tror det är för stor klick slänger du i den och tar ytterligare lite mer smör.

I med köttet och de krossade vitlöksklyftorna så att köttet kan ta smak av vitlöken och smöret. Ös och snurra hela tiden så köttet riktigt får bada i det nötiga smöret, smaksatt av vitlök. Det räcker med någon minut per sida, det viktiga är att köttet får yta och att all god smak stängs in i köttet.

Vänd på det och låt andra sidan få sig en omgång med. Ta av pannan och lägg köttet i en ugnsfast form. Häll smöret och vitlöken över köttet. Diska inte pannan, den ska användas till potatisen.

Häll upp vatten i en kastrull, lägg i potatis, salta och koka upp.

Sätt i en stektermometer i köttet och ställ in köttet mitt i ugnen på 175°C. Sätt timer på ca 20 min, men ha koll på temperaturen, du vill plocka ut köttet vi 55°C.

Under tiden köttet göttar sig och potatisen kokar kan du börja pilla med såsen. Ta en kastrull till vin och buljongen och värm den på medelvärme.

Finhacka schalottenlöken.

Ta en tjockbottnad kastrull och lägg i smöret.

När smöret slutar fräsa, sänk värmen och lägg i löken. Löken skall inte få färg utan bara mjukna i smöret och frigöra smakerna.

Sikta mjölet över smör-och lökblandningen och rör runt så mjölet blandas så är redningen klar.

Häll i vinbuljongen i redningen. Lite i taget så du känner att du får rätt konsistens. Hur tjock man vill ha den är individuellt, så sluta häll i mer när du tycker den är lagom tjock. Rör hela tiden. Låt koka ner i ca 10 min.

Sila av såsen och häll i en skvätt balsamvinäger för syra och muscavadosockret för lite rund, nötig sötma. Smaka av med salt och vitpeppar.

Nu har nog klockan ringt, så häll av potatisen och lägg tillbaka dem i stekpannan du nyss använde för att steka köttet i. Häll i ytterligare lite mer olja bara, de mår även bra av en klick smör till. Kör på medelvärme så de inte bränns och skaka pannan med jämna mellanrum.


När köttet nått 55°C tar du ut det, och låter det vila i 10 min.

Medans köttet vilar, potatisen bakas i stekpannan, kan du skära upp lite sallad och blanda en god vinägrette. Lägg salladen i en bunke och häll vinägretten över. Använd händerna för att vända salladen så att varje blad får smak av vinägretten.

Sen är det bara att skära upp köttet i tunna skivor, lägga upp rätten och häll upp rödvinet. Precis lagom till Samir & Viktor som tydligen ska bada nakna i år.



P.S Får du potatis över så tipsar Trasan om att en klick créme fraîche på potatisen som eftersnack "is to die for! D.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar