torsdag 10 mars 2016

DLB's Tunnbröd

Idag blev det det tunnbrödsfest i sjöstaden. Tjejerna skulle egentligen ha med två dagiskompisar hem idag, men de var tyvärr sjuka idag. Men dagen räddades av att jag hade en annan överraskning till dem. - Emil! Tjejerna är stormförtjusta i Emil efter vårt lilla fjälläventyr till Lyckans läger i Edsåsdalen. Billie pratade senast igår om att hon ville åka till fjällen med Emil igen. "Och gå på bryggan och dricka trollvatten, för det är så gott med trollvatten!" Om ni är nyfikna om tjejernas första fjällvandring kan ni kolla in det här på Nordic Native.

Det blev succé när de fick reda på att Emil skulle komma och äta med oss innan hans tåg skulle gå. Vi hade planerat att baka tunnbröd med tjejerna idag och göra tunnbrödsrullar. Varje gång jag gör tunnbröd tänker jag samma sak: "Man borde göra detta oftare, för det är så sinnessjukt gott och enkelt!"

Kvällen till ära hade Trasan köpt tryffelsalsiccia och vi gjorde en coleslaw, syrad rödlök, potatismos och krispig isbergssallad till. Men man kan självklart ha vad man vill i sina rullar. Ska jag vara ärlig är det absolut godast med bara smör (röd Bregott) på färsk bakade tunnbröd. Prova, det är helt magiskt!

Ingredienser

Tid: ca 1h 15 min

4 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl
2-3 msk honung
2-3 msk salt
25 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör

Börja med att smälta smöret. Sedan häller du i mjölken och värmer upp till 37°C, fingervarmt.

Smula jästen i en bred bunke och häll på jästvätskan, honung och salt. Nu vaknar den slumrande jästen!

Rör så att jästen löses upp.

Häll först i grahamsmjöl och rör med en träslev. När det blandats ordentligt hälls vetemjöl i, lite i taget och rör runt.

Degen skall bli smidig och lite lätt kladdig. Ha inte för mycket mjöl, för då blir brödet torrt och inte lika elastisk och saftigt. Det blir både tråkigare och svårare om man vill göra wraps av det.

På med en fuktad kökshandduk och ställ varmt så den får jäsa i ca 45 min.

OBS! Se till att du arbetar med ganska mycket mjöl hela tiden på kavlar, händer och bakbordet.

Forma degen avlång och dela den i 8-10 st lika stora delar

  1. Mjöla bakbord, händer och kavel.
  2. Kavla ut en degboll till ett runt fint tunnbröd ca 3-4mm tjock
  3. Nagga tunnbrödet med en daggkavel. Tryck inte för hårt och kör bara ett kavel drag över brödet.
  4. Värm upp en torr stekpanna. Jag hade 8/10 på plattan.
  5. Lyft upp brödet, ungefär som en pizzabagare gör, och lägg ner det i stekpannan. Tveka inte utan var bestämd och snabb i rörelserna. Annars går det sönder. Du kan med fördel öva på ett tunnbröd först tills du hittat rätta tekniken.
  6. Grädda i stekpannan någon minut. Man ser när brödet börjar bubbla sig, då kan man prova att vända. Ser det gyllene och lite bränt ut är det rätt.
  7. Grädda andra sidan i ytterligare någon minut.
  8. Repeat från punkt 1.

Sedan är det bara att ställa fram de tillbehör ni vill ha och köra.

Det är ett grymt bra alternativ om man har rester hemma som man vill bli av med.

Efter middagen spelade Emil lite mungiga för tjejerna innan de skulle lägga sig.



Har du aldrig provat göra tunnbröd tidigare MÅSTE du testa nu. Det är helt magiskt gott med Bregott på och ett stort glas kall mjölk. Den absolut bästa upplevelsen är att baka tunnbröd över öppen eld på en muurikka och äta ute i naturen, med Emil sjungandes och spelandes på sin ukulele. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar